Poznaj naszą historię, to, jak rozumiemy winiarstwo i do czego dążymy, uprawiając winorośl oraz produkując nasze wina. To ważna dla nas opowieść, dlatego cieszymy się, że możemy się nią z Tobą podzielić.
HISTORIA POWSTANIA
WINNICA
Nasza winnica położona jest w miejscowości Piotrkowiczki, nieopodal Wrocławia. Zajmuje powierzchnię 1 hektara, ale w planach mamy jej mądre powiększenie. Produkcja sięga 8 tysięcy butelek rocznie w czterech wariantach - trzy wina białe wytrawne i jedno czerwone wytrawne. Nasze szczepy to Regent (wino czerwone) oraz Johanniter, Sauvignac i Donauveltliner (wino białe), zwłaszcza z dwóch ostatnich jesteśmy szczególnie dumni, gdyż są rzadkie w skali światowej. Dzięki wytężonej pracy i odpowiedniemu podejściu dolnośląska gleba okazała się dla nich nader łaskawa.
Głęboko wierzymy w filozofię minimalizmu, która przejawia się m.in. w zrównoważonej uprawie winorośli polegającej na jej bacznej obserwacji i dostarczaniu na zewnątrz tylko tego, czego realnie potrzebuje. Grona zbieramy ręcznie, co zapewnia wskazaną delikatność. Przeprowadzamy też proces ich redukcji, co pozwala nam produkować wina o intensywnym aromacie oraz głębi. Tu nigdy nie chodzi o ilość, zawsze o jakość. Dalszy proces produkcyjny odbywa się już we Wrocławiu na naszym - wciąż rozwijanym - parku maszynowym.
Hasło perfekcyjny minimalizm świetnie określa naszą winnicę, nasze wina i nas samych. Takie podejście pozwala tworzyć wina wyjątkowe, o wysokiej jakości i świetnych walorach smakowych. Winnica Materia to przygoda naszego życia, do której gorąco Cię zapraszamy.